Умови районного турніру юних винахідників і раціоналізаторів



2017/2018 навчальний рік
Задачі районного турніру
юних винахідників і раціоналізаторів


1.* «Імітатор присутності господарів». Ця проблема описана ще відомим письменником Артуром Конан Дойлем. Головний герой  його творів Шерлок Холмс посадив у крісло схожий на нього манекен, який імітував присутність у кабінеті самого сищика. І сьогодні виникає потреба демонструвати потенційним злодіям те, що в помешканні хтось є, щоб вони не проникали до оселі  з метою крадіжки речей господарів. Запропонуйте невідомий у наш час пристрій або спосіб, який би імітував присутність у помешканні господарів і відлякував злодіїв.
4.  «Тихий зволожувач повітря». Більшість зволожувачів повітря, що використовуються в помешканнях, випромінюють шум, який заважає людям. Запропонуйте відмінний від вже існуючих пристрій аналогічного призначення, який би був позбавлений цього недоліку.
5.  «Відлякувач синиць». Під час зимівлі бджолиних сімей на відкритому місці (надворі) виникають певні проблеми. Однією з них є те, що зголоднілі синиці сідають безпосередньо біля льотка вулика й стукають дзьобом до того часу, доти сторожові бджоли не почнуть виходити назовні. Тоді ці птахи й ласують цими корисними для людей комахами. Запропонуйте пристрій, який би не дозволяв синицям тривожити бджолині сім’ї та годуватись цими комахами.
6.  «Безпечний столик для ноутбука» Для тих людей, яким за певних умов доводиться працювати за ноутбуками лежачи в ліжку або на дивані, вже виготовляються відповідні столики, які «ніжками» ставляться безпосередньо в постіль по обидва боки працюючого. Проте лежаче положення людини сприяє її швидкому засинанню й тому досить часто під час наступного її повертання уві сні такий столик перекидається разом з ноутбуком. Запропонуйте оригінальний пристрій аналогічного призначення, але який би був позбавлений цього недоліку.
9.  «Ручний насос». У побуті часто використовуються ручні насоси (для підкачки автомобільних шин, човнів, м’ячів тощо). Одним із недоліків такого насоса є те, що для створення високого тиску людина повинна докласти чимало зусиль до натискання штоку, який рухає поршень. Щоб зменшити ці зусилля, можна зробити площу поршня меншою, але тоді насос нагнітатиме повітря дуже повільно та малими порціями. Запропонуйте конструкцію універсального побутового насоса однаково зручного як для нагнітання досить великих порцій повітря низького тиску (накачування гумового човна) так і для створення значно вищого тиску в порівняно невеликих об’ємах (підкачування коліс велосипеда або автомобіля).
11. «Насторожі зору». Досить часто трапляються ситуації коли люди, а особливо діти, що читають, захоплюючись змістом прочитаного, перестають контролювати відстань від очей до тексту (у друкованій або електронній книжці, журналі, екрані планшета тощо), поступово зменшуючи її до шкідливо малої. Це приводить до поступового погіршення зору людини. Запропонуйте сучасний прилад, який би допомагав людині під час читання різноманітних джерел дотримуватись нешкідливої для очей відстані.
14.  «Очищувач повітря в кімнаті від пилу». Уже існують декілька варіантів уловлювачів пилу, принцип дії яких полягає в прокачуванні повітря крізь різноманітні фільтри насосами, що приводяться в рух за рахунок електроенергії. Запропонуйте максимально простий але оригінальний спосіб або ж пристрій аналогічного призначення, який працював би на дармовій енергії, тобто за рахунок власного ресурсу приміщення.

*  Збережена нумерація за списком задач XX Всеукраїнського турніру юних винахідників і раціоналізаторів

Комментариев нет:

Отправить комментарий