А Ви читали про гравітаційні хвилі?

11 лютого 2016 року було оголошено про експериментальне відкриття гравітаційних хвиль 14 вересня 2015 обсерваторіями «LIGO» та «VIRGO».


Гравітаційні хвилі раніше спостерігалася лише побічно, через їх вплив на періоди пульсарів в подвійних системах. Форма сигналу, спостережена обидвома обсерваторіями, збігається з передбаченою загальною теорією відносності для гравітаційної хвилі, що походить із спіралеподібного руху, злиття і завершального об'єднання двох чорних дір в одну. Сигнал отримав назву GW150914 (тобто, "Gravitational Wave 2015-09-14" - "Гравітаційна Хвиля 2015-09-14). Також, це було першим спостереженням процесу злиття двох чорних дір в одну, доводячи існування систем подвійних чорних зір зіркової маси, і що такі злиття могли трапитися в поточний вік всесвіту.

Це перше спостереження було повідомлено у всьому світі як чудове досягнення з багатьох причин. Зусилля безпосередньо довести існування таких хвиль здійснюється на протязі вже більше п'ятдесяти років, і ці хвилі настільки мізерні, що Альберт Ейнштейн сумнівався, що вони коли-небудь зможуть бути виявлені. Хвилі, що з'явилися внаслідок катаклізму злиття GW150914, досягли Землі як брижі в просторі-часі, які змінили довжину чотирикілометрового рукава LIGO на одну десятитисячну частку ширини протона, що є пропорційно еквівалентно зміні відстані до найближчої зірки за межами сонячної системи до ширини волоска. Енергія, що вивільнилась під час завершальної частки секунди події, була величезною, приблизно трьох мас Сонця, перетворилася в гравітаційні хвили менш ніж за половину секунди, і випромінювалася з піковою швидкістю близько 3,6 × 1049 Вт - рівень, що перевищує об'єднану потужність всього світла, випромінюваного усіма зірками в спостережуваній частині Всесвіту.

Спостереження було проголошено як підтвердження останнього неперевіреного передбачення загальної теорії відносності, що залишилося перевірити, і як перевірка цих гіпотетичних очікувань щодо спотворення простору-часу в контексті великомасштабних космічних подій (відомі як передбачення або тести загальної теорії відносності), а також таким, що відкриває нову еру гравітаційно-хвильової астрономії, що дозволяє досліджувати катастрофічні астрофізичні події неспостережувані досі, а також безпосереднє спостереження дуже ранньої історії всесвіту перед тим, як спостереження на основі світла, радіо та інших електромагнітних хвиль стали б можливими



Комментариев нет:

Отправить комментарий