Методичні рекомендації до районної оліиіпади з астрономії



Методичні рекомендації
щодо організації та проведення ІІ етапу Всеукраїнської учнівської олімпіади з астрономії у 2018/2019 навчальному році


Федченко С.Г., методист Центру
методичної та аналітичної роботи
КВНЗ «Харківська академія неперервної освіти»

1. У ІІ етапі Всеукраїнської учнівської олімпіади з астрономії беруть участь учні 10-11 класів. Відповідно до Положення про Всеукраїнські учнівські олімпіади з базових дисциплін, турніри, конкурси-захисти науково-дослідницьких робіт та конкурси фахової майстерності, затвердженого наказом Міністерства освіти України від 22.09.11 р. № 1099 (далі Положення), участь в олімпіаді можуть брати й учні молодших (порівняно з класом фактичного навчання) класів.

Залучення до участі в олімпіаді учнів 8-9 класів має важливе значення, оскільки сприяє розвитку пізнавального інтересу до вивчення астрономії учнів середнього шкільного віку, розкриття їхніх здібностей, набуття досвіду участі в інтелектуальних змаганнях.

2. Початок виконання олімпіадних завдань 1000. На виконання завдань відводиться 3 астрономічні години.

3. Організація та проведення ІІ етапу олімпіади здійснюється згідно з Положенням.

4. Комплект завдань для учнів 10-х класів охоплює астрономічний матеріал із курсу природознавства (Програма для загальноосвітніх навчальних закладів. Природознавство. 5 клас (затверджена наказом Міністерства освіти і науки України від 07.06.2017 № 804) та матеріал із курсу фізики 7-10 класів відповідно до таких програм: Програми для загальноосвітніх навчальних закладів «Фізика. 7-9 класи», затверджені наказом Міністерства освіти і науки України від 07.06.2017 № 804; Програми «Фізика і Астрономія 10-11» (рівень стандарту) авторського колективу Національної академії педагогічних наук під керівництвом Ляшенка О. І. або Програми «Фізика 10-11» (рівень стандарту) авторського колективу Національної академії наук України під керівництвом Локтєва В. М., які затверджені наказом Міністерства освіти і науки України від 24.11.2017 р № 1539.

Комплект завдань для учнів 11-х класів охоплює матеріал курсу астрономії рівнів стандарту та академічного (Програма для загальноосвітніх навчальних закладів. 11 клас. Астрономія. Рівень стандарту. Академічний рівень. Профільний рівень. – К., 2010.) та матеріал із курсу фізики 7-10 класів (Фізика. 7-9. – К.; Ірпінь: Перун, 2005.; Програма для загальноосвітніх навчальних закладів. 10-11 класи. Фізика. Академічний рівень,затверджена наказом Міністерства освіти і науки України від 28.10.2010 р. № 1021 зі змінами, затвердженими наказом Міністерства освіти і науки України від 14.07.2016 р. № 826).

Завдання можуть містити матеріал, розрахований на загальну ерудицію, допитливість школярів.
Поряд з умовою завдання подана максимальна кількість балів, яку учень може одержати за його виконання.
Особливі умови. Учням не дозволяється користуватися додатковою літературою (посібниками, довідниками тощо), мобільними телефонами. Можна використовувати калькулятори.
5. Перевірка, оцінювання учнівських робіт, визначення переможців.
Роботи оцінюються відповідно до розроблених журі критеріїв.
Журі оцінює записи, подані в чистовику. Чернетки не перевіряються.
Звертаємо увагу на необхідність дотримання пункту 4.1 Положення, за яким учасники олімпіад усіх етапів мають право ознайомитися з відповідями (розв’язками) завдань, запропонованими журі, та з попередніми результатами перевірки робіт учасників до підбиття остаточних підсумків.
При визначенні переможців ІІ етапу олімпіади бажано враховувати, що орієнтовний розподіл кількості дипломів І, ІІ та ІІІ ступенів у кожній паралелі має відповідати співвідношенню 1:2:3.
6. Відповідно до пункту 7.3.4 Положення після завершення ІІ етапу олімпіади журі надати до оргкомітету ІІІ етапу олімпіади аналітичний звіт про результати проведення цього етапу олімпіади, у якому представити короткий аналіз виконання кожного завдання по кожній паралелі із зазначенням типових помилок, відсотка виконання завдань. Окрім того, журі може висловити свою думку з приводу розв’язання учнями окремих завдань (оригінальні методи розв’язання тощо).
7. У будівлі, де проводиться ІІ етап олімпіади необхідно забезпечити  присутність чергового медичного працівника.
8. Підготовка. Для організації індивідуальної роботи з підготовки школярів до участі в ІІ та ІІІ етапах Всеукраїнської учнівської олімпіади з астрономії пропонуємо використати:
1. Александров Ю. В. Астрономія. 11 клас: Книга для вчителя / Ю. В. Александров, А. М. Грецький, М. П. Пришляк. X.: Веста: Видавництво «Ранок», 2005. 256с.
2. Воронцов-Вельяминов Б.А. Сборник задач и практических упражнений по астрономи / Б.А. Воронцов-Вельяминов. – М., 1977. – 272 с., ил.
3. Воронцов-Вельяминов Б.А. Сборник задач по астрономии/ Б.А. Воронцов-Вельяминов. М.: Просвещение, 1980. – 56 с., ил.
4. Дагаев М.М. Сборник задач по астрономии / М.М. Дагаев. – М.: Просвещение, 1980. – 128 с., ил.
5. Камин А.Л., Камин А.А. Космическая одиссея (занимательные олимпиады по астрономии, физике Земли, физике Космоса, физике полета) / А.Л. Камин, А.А. Камин. – М.: ИЛЕКСА, 2015. – 240 с.: ил.
6. Кузьменков С.Г. Зорі: астрофізичні задачі з розв’язанням: навчальний посібник / С.Г. Кузьменков. – Київ: Освіта України, 2010. – 206 с.
7. Кузьменков С. Г. Сонячна система: збірник задач: навчальний посібник / С. Г. Кузьменков, І. В. Сокол. Київ: Вища школа, 2007. – 168 с.
8. Сурдин В.Г. Астрономические задачи с решениями / В.Г. Сурдин. – М., 2002. – 240 с.
9. Сурдин В.Г. Астрономические олимпиады. Задачи с решениями В.Г. Сурдин. М., 1995. – 320 с.
10. Фейгін О.О. Цікаво про планети. Матеріали для курсів природознавства та астрономії. [Текст] / О.О. Фейгін. – Х.: ВГ «Основа», 2018. – 110 [2] с.: іл.

Корисними під час підготовки до олімпіади можуть бути такі Інтернет-ресурси:

Для поглиблення учнівських знань з астрономії бажано активно використовувати можливості Харківського планетарію імені льотчика-космонавта Ю.О. Гагаріна (сайт: http://planetarium-kharkov.org/).

Нагадуємо, що звітна документація про проведення ІІ етапу олімпіади від Р(М)В(У)О до КВНЗ «Харківська академія неперервної освіти» подається не пізніше 30 грудня!


Комментариев нет:

Отправить комментарий